Talvi

Kiinalaisessa lääketieteessä talvi on veden elementin aikaa. Silloin on lupa olla itselleen armollinen ja lempeä. Olisi hyvä levätä ja kerätä voimia uutta kevättä varten – aina ei tarvitse jaksaa ja pystyä.

Välillä voi olla parempi idea jäädä vaikka sohvan pohjalle koko illaksi, kuin pakottaa itsensä treeneihin, jos väsyttää.

Nyt olisi viimeistään aika päästää irti jatkuvasta suorittamisesta. Kevyet kävely- tai hiihtolenkit raikkaassa ulkoilmassa, jooga, pilates ja muut lempeät liikuntamuodot sopivat hyvin talveen ja sen hidastuvaan rytmiin. Omien voimien mukaan, omaa sisintään kuunnellen.

Joskus pysähtyminen ja rauhoittuminen tuntuu vaikealta tai jopa mahdottomalta, kun on ollut niin pitkään koko ajan menossa ja käy ehkä jatkuvasti vähän ylikierroksilla. Silloin erilaiset rentoutumis- ja hengitysharjoitukset, chi gong, meditaatio tai vaikkapa jooga nidra voivat auttaa; ja tietenkin myös akupunktio.

Talvi on oivallista aikaa kääntyä sisäänpäin, vetäytyä maailman melskeestä ja antautua omalle sisäiselle maailmalleen, vahvistaa yhteyttää itseensä. Miltä minusta tuntuu? Miten voin? Mitä tarvitsisin juuri nyt?

Lisäksi lämpö ja läheisyys, yhteys toisiin ihmisiin tuo lisää voimia ja auttaa jaksamaan.

Nyt olisi tärkeää pitää myös keho lämpimänä, etenkin jalat, alaselkä, nilkat, ranteet, niskan ja kaulan alue sekä pää. Suositeltavat ruoat ovat lämpimiä ja kypsiä, esimerkiksi lämmittävät keitot ja uuniruoat – ja luuliemi! Sitä suosittelen melkeinpä jokaiselle näin talven syvintä hetkeä lähestyttäessä.

Annetaan talven tuntua. Silläkin on merkitys. 🩵