Akupunktio

Akupunktiota käytetään mm. uniongelmien, masennuksen, aloitekyvyttömyyden, uupumuksen, stressin, pelkojen, ahdistusten, erilaisten jännitys- ja kiputilojen, neurologisten ongelmien, ruuansulatusvaivojen, turvotusten, allergioiden, astman, kuukautisvaivojen ja vaihdevuosioireiden hoitoon sekä vahvistamaan kehon luontaista vastustuskykyä ja elinvoimaa.

Akupunktioneulan pistäminen tiettyyn akupunktiopisteeseen aiheuttaa elämänenergian tai -voiman, eli qi:n liikahduksen. Kehossa saattaa tuntua painetta, virtauksen tunnetta, väreilyä, puutumista muistuttavaa tunnetta tai ihan jotain muuta. Joku saattaa tuntea koko kanavan aukeavan, toisella on tuntemuksia ympäri kehoa ja joku taas ei tunne välttämättä yhtään mitään. Qi-tuntemukset ovat hyvin yksilöllisiä, eikä niillä ole juurikaan merkitystä hoidon tehoon. Hoito toimii kyllä, vaikkei sitä heti tuntisikaan.

Akupunktiopisteet valitaan haastattelun ja muiden diagnostisten menetelmien, kuten pulssin kuuntelun ja kielen katsomisen perusteella. Ei ole olemassa yhtä, jokaiselle sopivaa tapaa hoitaa jotain tiettyä vaivaa, kuten esimerkiksi päänsärkyä. Ensin täytyy selvittää, mitä juuri tämän ihmisen kehossa tapahtuu ja miksi juuri hänen päätänsä särkee. Vasta sitten voi valita sopivimman hoidon.

Akupunktiohoidon vaikutuksia voidaan havaita usein jo ensimmäisen kerran jälkeen, mutta toisinaan selkeämmin havaittavia muutoksia ilmenee vasta muutaman kerran jälkeen. Toisinaan vaiva helpottaa kokonaan jo yhdellä kerralla ja toisinaan taas säännöllistä hoitoa on syytä jatkaa pidempään, jokus viikkoja, joskus kuukausia tai joissakin tapauksissa vieläkin pidempään, jotta vaikutukset olisivat pysyviä. Voisi sanoa, että jonkinlaista helpotusta vointiin voi odottaa 1-5 kerran sisällä hoidon aloittamisesta.

Usein on suositeltavaa ottaa muutamat ensimmäiset käyntikerrat hieman tiheämmin, esimerkiksi kolme kertaa viikon tai kahden välein ja katsoa sitten, miltä tilanne vaikuttaa ja miten jatketaan.

Akupunktion vaikutus on kumuloituva, mikä tarkoittaa sitä, että hoitovaikutus tehostuu aina seuraavilla käynneillä, mikäli edellisestä hoidosta ei ole liian pitkä aika. Siksi on usein kannattavampaa ottaa hoitoa sarjoina, kuin yksittäisiä hoitokertoja harvakseltaan. Toki tämäkin on aina tapauskohtaista ja ylläpitohoidoksi sopii monessa tapauksessa käynnit esimerkiksi kuukauden välein tai tarvittaessa.

Akupunktiossa käytän ohuita kertakäyttöneuloja.

Tutkimustietoa akupunktion hyödyistä ja turvallisuudesta löytyy esimerkiksi täältä: